درسی از موازنه مواد و انرژی برای زندگی بدون زباله
این روزها گاه و بیگاه راجع به حجم زیاد زبالهای که تولید میشود مطالبی به چشم میخورد. هروقت جنجالهای خبری اهمیت چندانی ندارند، تصویری از حیوانی که در اثر زباله به نحوی جان سپرده یا زندگی سختی داشته، دست به دست میشود. این تصاویر برای هیچ کس خوشایند نیست. اما به هر حال، گویا چندان تاثیری هم در رفتار مصرفی ما ندارد. زندگی بی زباله دغدغه بسیاری از ما نیست
من در دوره کارشناسی، رشته مهندسی شیمی را خواندم. در ترمهای اول درسی داشتیم به نام موازنه جرم و انرژی. به طور خلاصه پیام کلی آن درس چهار واحدی این بود که ورودی با خروجی برابر است. در کل ترم، ما دانشجویان تازه وارد، مشغول به حل مسالههایی با همین معادله بودیم. باید با توجه به واکنشها و فرآیندهایی که رخ میدهند، میزان ورودی مورد نیاز، محصول خروجی یا انرژی فرآیند را حساب میکردیم.
گاهی با خودم فکر میکنم، شاید دانستن همین معادله ساده بتواند کمک کند افراد تصمیمهای متفاوتی بگیرند. تصمیمهایی که به کاهش تولید زباله ختم شود.
به نظر میرسد بسیاری از مردم فکر میکنند سیاهچالی وجود دارد که زبالهها در نهایت به سمت آن روانه میشوند. سیاهچالی که وقتی زبالهها به آن رسیدند، دیگر اثری بر زندگی انسان و سایر جانوران ندارند. شاید اگر باور به این مخزن غیب کردن زباله از بین برود، میل روزافزون ما به پیچیدن هر محصولی در چند لایه پلاستیک کمرنگ شود.
شاید اگر همه بدانیم که این زبالهها در خوشبینانه ترین حالت، سالیان سال به همین شکل در زمین باقی میمانند، قدمهای کوچکی برداریم تا زبالههای کمتری تولید کنیم، یک پلاستیک کمتر از مغازهدار دریافت کنیم و عمر طولانیتری برای وسایل در نظر بگیریم.
زندگی بی زباله شاید با سبک زندگی این روزهای ما چندان دست یافتنی نباشد، اما به هر حال
مرغ، چون از زمین بالا پرد، اگرچه به آسمان نرسد این قدر باشد که از دام دور باشد (پله پله تا ملاقات خدا، دکتر عبدالحسین زرین کوب).
بازتابهای این مطلب
Warning: call_user_func() expects parameter ۱ to be a valid callback, function 'zoomarts_list_pings' not found or invalid function name in /home/adighods/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php on line ۱۸۳